Ekologinen kerrostalo tulossa Turun Runosmäkeen - Mangrove
JAA SOMESSA

Ekologinen kerrostalo tulossa Turun Runosmäkeen

ekologinen-kerrostalo
ekologinen-kerrostalo

Mangrove on aloittanut As Oy Turun Löytöretkeilijän rakentamisen Lipunkantajankadulle Turun Runosmäkeen. Käynnissä ovat raivaustyöt, minkä jälkeen aloitetaan perustusten tekeminen.

Kohde on Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) tukemaa tuotantoa, eli taloon tulee kohtuuhintaisia vuokrakoteja. Viisikerroksiseen taloon tulee kaiken kaikkiaan 40 asuntoa 34 m² yksiöistä 64 m² kolmioihin.

Toimitusjohtaja Antti Lundstedt kertoo, että ympäristötietoisuuden kasvu ja elinkaariajattelu näkyy asuinrakentamisessa. Löytöretkeilijän hän määrittelee ekologisesti toteutettavaksi kerrostalohankkeeksi, jossa kohteen elinkaaren hiilijalanjälkeä mitataan yhteistyössä kumppaneiden kanssa.

– Ekologisuus on läsnä ihmisten elämässä ja kodeissa, ja se on päivä päivältä yhä kiinteämpi osa arvojamme. Siksi päätimme jo suunnittelun alussa lähteä liikkeelle tosissamme, niin että lähtökohtana ovat ekologiset ratkaisut ja hiilijalanjäljen minimointi, Lundstedt sanoo.

Löytöretkeilijän rakentamisessa ja varustelussa tehdään konkreettisia ekologisia valintoja, jotka osaltaan auttavat hillitsemään ilmastonmuutosta. Lundstedt mainitsee esimerkkinä innovatiivisen välipohjaratkaisun. Lujabetoni Oy:n Superlaatta mahdollistaa vähäisemmän betonin käytön, jolloin hiilijalanjälki pienenee. Turun seudulla ei tällaista ole vielä toteutettu, mutta esimerkiksi pääkaupunkiseudulta näitä jo löytyy.

Uusiutuvista luonnonvaroista käytössä on maalämpö ja aurinkoenergian hyödyntäminen. Tontille porataan kuusi noin 260 metrin syvyistä maalämpökaivoa. Aurinkopaneeleilla kerätään energiaa käyttöveden lämmittämiseen. Maalämpö- ja aurinkoenergiajärjestelmien lisäksi talossa ja asunnoissa on muitakin ekologisia ratkaisuja. Valaisimet ovat energiatehokkaita LED-valaisimia ja lämmöntalteenotto tapahtuu tehokkaalla LTO-koneella.

– Ikkunoiden sijainti ja pinta ala on optimoitu energiataloudellisesti. Lisäksi rakennuksen tiiviyteen panostetaan, niin että lämpö ei pääse vuotamaan seinien läpi. Tiivis talo säästää energiaa ja edustaa parasta mahdollista energialuokkaa, eli A-energialuokkaa.

Sisätiloissa on M1-luokan vähäpäästöiset rakennusmateriaalit, jotka edistävät omalta osaltaan puhtaampaa sisäilmaa.

Rakennuksen ympärillä sadevesiä hallitaan luonnollisin menetelmin: hyödynnetään kasveja hulevesien keräyksessä, viivytyksessä ja imeytyksessä sekä käytetään kattovedet kasteluun. Laatoitusta ja leikattua nurmikkoa on mahdollisimman vähän. Keskellä tonttia on luonnontilaisena säilytettävä alue.

Työmaalla sekä asukkaille annetaan opastusta ja koulutusta jätteiden kierrätykseen ja lajitteluun. Työmaa-aikaisessa lajittelussa Mangrove on edelläkävijä Ekopartnerit-yhteistyön kautta. Asumisen aikana biojäte, paperi, pahvi, lasi, muovit, metallit ja paristot kerätään erikseen. As Oy Turun Löytöretkeilijä tukee myös kestävää liikkumista, sillä kellarikerroksessa on polkupyörien huoltotila ja latausmahdollisuus 12 sähköpyörälle.

– Suunnittelussa olemme ottaneet huomioon Hiilineutraali Turku 2029 -hankkeen, jossa kehotetaan siirtymään sanoista tekoihin. Tätä tässä teemme juuri nyt, Lundstedt miettii.

Tilaauutiskirje

Liity uutiskirjelistalle

Saat ensimmäisenä tiedon uusista kohteistamme.

Täytä tiedot ja tilaa uutiskirje

Seuraa meitä
sosiaalisessa mediassa

Tiedät mitä tapahtuu.