Huoneiston kunnosta huolehtiminen - Mangrove

Huoneiston kunnosta huolehtiminen

Asukkaana sinun tulee huolehtia asuntosi kunnosta. Säännöllinen siivous lisää asuntosi viihtyisyyttä. Jos havaitset vikoja tai puutteita, tee niistä välittömästi vikailmoitus. Vikailmoituksen tekeminen havaitusta viasta tai vauriosta on jokaisen asukkaan velvollisuus, jonka laiminlyönti saattaa johtaa korvausvastuuseen. Asunnon kunnossapito jakautuu talon omistajan ja asukkaan kesken Mangrove Asumisoikeuden kunnossapidon vastuunjakotaulukon mukaisesti.

Kodin kunnossapito

Noudata aina ensisijaisesti laitteen/ tuotteen valmistajan ohjeita kodin laitteiden käytössä ja kunnossapidossa. Tarkemmat kohdekohtaiset tiedot löydät asukaskansiosta.

Lieden ja uunin puhdistaminen

Keraaminen liesi kannattaa puhdistaa jokaisen käyttökerran jälkeen sen jäähdyttyä. Päivittäinen puhdistus voidaan tehdä esimerkiksi kostealla siivousliinalla ja käsitiskiaineella. Keraamisen lieden perusteellisemmassa puhdistuksessa kannattaa käyttää tarkoitukseen soveltuvaa puhdistusainetta ja puhdistussientä. Suola ja sokeri tulee poistaa lieden pinnalta välittömästi esim. metallisella kaapimella, sillä ne saattavat syövyttää lieden pintaa.
Myös uuni kannattaa puhdistaa jokaisen käyttökerran jälkeen sen jäähdyttyä. Perusteellisempi puhdistus kannattaa tehdä muutaman kerran vuodessa.

Liesituulettimen puhdistaminen

Liesituulettimen rasvasuodattimen puhdistus suositellaan tehtäväksi kahden kuukauden välein. Rasvasuodattimen voi pestä käsin tiskialtaassa tai astianpesukoneessa.

Jääpakastinkaapin puhdistaminen ja sulattaminen

  • Puhdista säännöllisesti laitteen sisäosat lämpimällä vedellä ja käsitiskiaineella. Huuhtele pesuainejäämät ja kuivaa huolellisesti.
  • Huolehti, ettei jääkaapissa oleva sulatusveden tyhjennysaukko tukkeudu. Pakastimen sulattaminen
  • Pakastin kannattaa mahdollisuuksien mukaan sulattaa silloin, kun ulkona on pakkasta.
  • Sulata pakastin, kun huurrekerroksen paksuus on noin 3-5 mm. Voit nopeuttaa sulatusta laittamalla lämmintä vettä sisältävän astian pakastimen sisään.
  • Älä käytä teräviä metalliesineitä jään tai huurteen poistamisessa. Huolehdi ettei sulamisvesi pääse valumaan huoneiston lattialle.
  • Noudata aina laitteen valmistajan ohjeita.

Jos laitetta ei käytetä pitkään aikaan

Jos jääkaappipakastin on poissa käytöstä pidemmän aikaan, puhdista laite huolellisesti ja jätä ovet raolleen, jotta laitteen sisälle ei muodostu epämiellyttävää hajua.

Ikkunoiden ja lattioiden pesu

Ikkunat, ikkunan puitteet ja sälekaihtimet suositellaan pestävän vähintään kahdesti vuodessa, keväällä ja syksyllä. Kevään pesu kannattaa tehdä vasta siitepölykauden päätyttyä. Pesuaineena voit käyttää esim. astianpesuainetta. Halutessasi voit lisätä pesuveteen hiukan etikkaa kirkastamaan laseja.
Kaikki lattiapinnat kannattaa imuroida ja pyyhkiä nihkeällä liinalla säännöllisesti. Pesutilat suositellaan pestäväksi perusteellisemmin vähintään kahdesti vuodessa pesuaineliuoksella ja harjalla. Kalkkisaostumat lähtevät parhaiten happamalla pesuaineella.

Kylpyhuoneen siivous

Kylpyhuone kannattaa siivota viikoittain viikkosiivouksen yhteydessä, ja poistaa näkyvä lika aina sen huomatessasi. Viikoittaisessa siivouksessa kannattaa huomioida erityisesti wc-istuin, käsienpesuallas ja suihku sekä kaikki kosketuspinnat. Pesuaineena yleispuhdistusaine riittää, ellei pinnoilla ole runsaasti kalkkisaostumia. Kun kuivaat pinnat suihkussa käynnin jälkeen, ennaltaehkäiset kalkkisaostumien muodostumisen. Kalkkitahroille sopii parhaiten hapan pesuaine. Puhdista 3-4 kertaa vuodessa myös lattiakaivot ja pesualtaiden hajulukot.

Ilmanvaihto

Asukkaiden hyvinvoinnin ja asumismukavuuden sekä asunnon kunnon kannalta on tärkeää, että ilma asunnossa vaihtuu riittävästi. Ruoanlaitosta, pyykkien kuivatuksesta ja suihkusta syntyy jatkuvasti kosteutta. Jos kosteus ei pääse ulos, se tiivistyy pinnoille ja aiheuttaa kosteusvaurioita asunnolle.
Ilmanvaihdon venttiilien säätöjä ei saa muuttaa eikä venttiileitä tukkia. Asuntojen ilmanvaihtoventtiilit on säädetty siten, että rakennuksen ilmanvaihto on tasapainossa. Tarkkailethan silti sen toimintaa. Jos epäilet, ettei ilmanvaihto toimi, se voidaan testata laittamalla talouspaperi poistoilmaventtiilin eteen. Sopiva ilmavirta pitää talouspaperin paikallaan.
Puhdista ilmanvaihtoventtiilit ja niiden ympäristö säännöllisesti.
Huoneistokohtaisen ilmanvaihtolaitteen suodattimet vaihdetaan kahdesti vuodessa huoltoyhtiön toimesta.

Viemärit

Lattiakaivot ja pesualtaiden hajulukot tulee puhdistaa säännöllisesti.
Viemäriin joutuvat vieraat aineet ja esineet voivat aiheuttaa tukkeutumia kiinteistön omissa putkistoissa tai yleisessä viemäriverkostossa.
Viemäriin saa laittaa wc-paperin ja pesuvesien lisäksi vain sellaista mikä on ensin syöty tai juotu. Kun pidät vaaralliset aineet poissa viemäriverkostosta, vähennät vesistöjen ja jätevedenpuhdistamoiden kuormitusta.

Viemäriin ei saa laittaa esimerkiksi:

  • kiinteitä jätteitä, kuten käsipyyhepaperia, siteitä, hiekkaa, rasvoja tai öljyjä
  • eloperäisiä jätteitä, kuten ruoantähteitä, kahvin poroja tai hedelmien ja perunoiden kuoria
  • tai ongelmajätteitä, kuten lääkkeitä tai maalia

Lattiakaivon puhdistus

  1. Irrota lattiakaivon kansi esim. ruuvimeisseliä apuna käyttäen.
  2. Nosta hajulukko varovasti pois ja poista kaivosta hiukset ja muu irrallinen roska.
  3. Lisää kaivoon yleispuhdistusainetta ja anna sen vaikuttaa. Harjaa kaivo ja kansiritilä esim. käytöstä poistetulla astianpesuharjalla. Kiinnitä hajulukko ja kansiritilä takaisin. Huuhtele lopuksi vedellä.
  4. Puhdistusta helpottamaan lattiakaivoon kannattaa asentaa lattiakaivosuodatin, joka kerää irtoroskan itseensä.

Hajulukon puhdistus

  1. Aseta pesualtaan alle ämpäri putkesta valuvaa likaista vettä varten.
  2. Kierrä hajulukko auki ja käytä hajulukon ja putken puhdistuksessa putkiharjaa.
  3. Kierrä hajulukko takaisin paikalleen.
  4. Laske hanasta vettä ja tarkista, että hajulukko on tiivis ja asianmukaisesti paikallaan.
  5. Pesualtaan pohjaventtiiliin kiinnitettävä hiussieppari estää hiusten kulkeutumisen pesualtaan hajulukkoon.

Oven saranoiden huolto ja voitelu

Saranoiden tarkastus:

Tarkista nämä säännöllisin väliajoin riippuen oven avausmääristä ja kuormituksesta, kuitenkin vähintään kerran vuodessa:
• Saranoiden toiminta
• Voitelun tarve
• Kiinnitysruuvien kireys

Saranoiden puhdistus

• Poista saranoiden laakerointikohtaan tullut musta metallipöly, joka voi sotkea karmin tai oven.
• Paras tapa estää mustan metallipölyn muodostuminen on pitää saranat hyvin voideltuina.

Saranoiden voitelu

• Voiteluaineena voidaan käyttää esim. teflon- tai vaseliinisprayta, vedetöntä mineraalivoitelurasvaa tai synteettistä rasvaa.

Tilaauutiskirje

Liity uutiskirjelistalle

Saat ensimmäisenä tiedon uusista kohteistamme.

Täytä tiedot ja tilaa uutiskirje

Seuraa meitä
sosiaalisessa mediassa

Tiedät mitä tapahtuu.